top of page

Insectenhotel

Eerlijk is eerlijk, ons insectenhotel lag er eind 2018 maar sjofeltjes bij. Het gras overwoekerde het zand dat voor de zandbijtjes was bedoeld en die rare stok die erboven uitstak, was ook niet meer zoals ons dat voor ogen stond. Dus er moest wat nieuws, maar hoe moest het dan wel? En wat zou het niet leuk zijn om een bijenhotel samen met Huis de B te maken. Uiteindelijk hebben we met vier partijen de koppen bij elkaar gestoken. Bijenspecialiste Wankja Ferguson, klusser Sander Zuidema, Magda van Huis de B en Ine en ik van de boomgaard. En wat hebben we een plezier gehad.. Dankzij ook die geweldige begeleiders van Huis de B en die enthousiaste kinderen.

Wankja heeft een lezing gegeven waar de kinderen aandachtig naar luisterden. Ze hadden ook leuke vragen. Wisten jullie dat er wel 358 soorten bijtjes zijn die allemaal wat anders willen? Nee, dat wisten ze niet en ik ook niet. Veel bijtjes maken een nestje in de grond, maar het ging natuurlijk om de bijtjes die we gelukkig gemaakt hebben met ons bijenhotel. We hebben stukjes braam, vlinderstruik, riet, bamboe en vlier in de hotels gestopt. En we zorgen natuurlijk voor eten. Wilde bijtjes zijn maar klein en sommigen vliegen maar een paar honderd meter. Steken doen ze niet. In de boomgaard zorgen we voor zoveel mogelijk verschillende plekjes en voor zoveel mogelijk verschillende soorten eten. Geschikte bloemen, bollen, bloeiende bomen, bloeiend gras.

Huis de B-ers, dat vullen van die hotels hebben jullie geweldig gedaan. Klasse. De bijen zitter er al in. En op de dag van Gluren bij de Buren hebben we alle insectenhotels aan de buurt laten zien. Er staan er drie in de boomgaard. Huis de B heeft er een staan en die krijgt vast binnenkort een fantastische plek. De anderen plaatsen we ook in de buurt.

Ine heeft zich op de dag van Gluren bij de Buren weer enorm uitgesloofd op de taarten. De aanwezige kinderen hebben zich enorm geamuseerd. Er stonden nog wat grote palen en die waren heel geschikt voor een soort hut en de harken waren ook erg in trek. Het weer was heerlijk. En we hadden ook veel bezoekers. Moe en wel zijn we 's avonds gaan eten. Het was weer gezellig.


bottom of page